قانون دوبلین یا همان معاهده دوبلین در15 ژوین سال 1990 در پایتخت ایرلند، بعنوان اولین معاهده بین المللی چندجانبه توسط دوازده عضو آن زمان جامعه اروپا برای ایجاد قوانین مشترک در مورد پناهندگی به امضا رسید . که از سال 1997 در حال اجرا است ، و نسخه سوم – “Dublin III” – در ژوئن 2013 راه اندازی و در حال اجرا میباشد. قانون دوبلین تعیین می کند، که کدام کشور مسئول بررسی درخواست پناهندگی مهاجران است. یعنی ممکن است مسئولیت بررسی درخواست پناهندگی مهاجر از کشوری که در آن درخواست پناهندگی داده ،به کشور دیگری منتقل شود. و لیکن اصل کلیدی مقررات دوبلین تغییر نکرده است: هر مهاجر فقط می تواند در اولین کشور اتحادیه اروپا که به آنجا می رسد درخواست پناهندگی کند. یعنی: هر که به ایتالیا میرسد متعلق به ایتالیاست، ، هر که به اسپانیا میرسد مال اسپانیا است و غیره…
کدام کشورها مقررات دوبلین را اعمال می کنند؟
دامنه اعمال مقررات دوبلین از اتحادیه اروپا فراتر می رود، زیرا علاوه بر 28 کشور اتحادیه اروپا ،ایسلند، نروژ، سوئیس و لیختن اشتاین نیز به این توافقنامه پیوسته اند.
دلایل نا کارامدی پیمان دوبلین در سالهای اخیر؟
در سالهای اخیر تغییرات سیاسی ایجاد شده در دتیا مانند جنگ در سوریه، دیکتاتوریها در اریتره و در بخش مرکزی قاره سیاه، بیثباتی در افغانستان و پاکستان، بهار عربی ، جریان مهاجرت را افزایش داده است. مثلا” با سقوط رژیم قذافی درهای لیبی باز شد و مردم فراری شروع به ورود به ایتالیا و یونان کردند. اخیرا به ویژه به دلیل حمله داعش به سوریه، مسیر بالکان شلوغ شده است. واقعیت این است که میلیون ها نفر برای صلح در اتحادیه صف می کشند. و از طرفی با این حجم زیاد پناهنده به اروپا کشورهای ایتالیا ، یونان و مجارستان به دلیل شرایط جغرافیایی پرچمداران بیشترین ورود پناهجویان هستند..و این قانون امکان توزیع عادلانه پناجویان را بین کشورهای اروپایی نمی دهد.و به همین خاطر ایتالیا خواستار تجدید نظر در این پیماناست: یدر واقع معاهده دوبلین یک معاهده قدیمی، برای جهانی تغییر یافته. در ماههای اخیر در سطح اروپا صحبتهای جدیدی در مورد اصلاح سیستم دوبلین مطرح شده است، مقرراتی که معیارها و مکانیسمهایی را برای تعیین اینکه کدام کشور عضو مسئول بررسی درخواست برای حمایت بینالمللی است را تعیین میکند..با این حال، متأسفانه، این موضوع خود را به درگیری های سیاسی شدید، هم بین احزاب با گرایش های مختلف و هم بین کشورهای عضو می رساند.
وضعیت پناهندگی چقدر ادامه دارد؟
مهاجران برای درخواست پناهندگی برای اولین بار باید در ستاد پلیس درخواست پناهندگی خود را ثبت کنند، و سپس آن کشور بررسی میکند که آیا این شخصیت صلاحیت بررسی پرونده اش در کشور درخواست کننده هست یا نه؟ برای این منظور کشورها به سیستم EURODAC دسترسی دارند و با توجه به اثر انگشت دریافتی از مهاجر متوجه میشوند فرد درخواست کننده به صورت قانونی وارد اتحادیه اروپا شده است یا خیر ، همچنین قبلا” درخواست پناخندگی خود را در کشور دیگری ثبت کرده است یا نه که بر